juni 2012

Leilighetssavn

Nå som vi har fått en sånn skikkelig fin leilighet er det så masse som vi ønsker oss! Blir så deilig å bo på et sted med separat stue, kjøkken og soverom, og endelig kunne innrede littegrann. Lengter tilbake til Sagene, og skal bli så deilig å reise ned i august! De som følger med på Instagram har kanskje sett noen bilder fra palasset vårt allerede?02: verktøypanel

Verktøypanelet i Photoshop er rimelig omfattende, så dette innlegget tar kun for seg de helt enkleste funksjonene. Noen verktøy er hoppet over, fordi de ikke er helt naturlige å gjennomgå sammen med de andre. I tillegg skal jeg kjapt fortelle om history-menyen.

1: sort pil (hurtigtast: v)

Øverst i paletten finner du den sorte pila. Den er enkelt å greit en pil du bruker til å flytte elementer rundt omkring.

Det du må merke deg med den sorte pila er at du kan krysse av for om du ønsker auto select eller ikke. Med auto select på trenger du ikke å velge hvilket lag du skal jobbe i, men heller bare klikke på det elementet du ønsker å gjøre noe med. Jeg jobber stort sett med auto select på.

2: rectangle tool (hurtigtast: m)

Rectangle tool brukes til å markere et området i et lag, om du for eksempel ønsker å slette en del av et element.

Merk deg det med feather. Desto mer feather du plotter inn, desto mykere blir kantene når du klipper ut.

Om du holder inn musepekeren på rectangle tool får du flere valgmuligheter. Om du holder inn shift samtidig som du drar vil du få en helt kvadratisk firkant, eller en perfekt sirkel.

3: lasso tool (hurtigtast: l)

Med lasso tool kan du tegne et område du for eksempel skal kutte bort. Fin til enkel friskjæring.

Pologynal lasso tool lar deg tegne rette kanter. I likhet med rectangle tool kan du også i lasso tool justere feather.

4: wand tool (hurtigtast w)

Wand tool er kjekk når du skal skjære vekk elementer fra en helt ren bakgrunn (sånn som denne ugla). Trykk på det hvite, og wand tool finner automatisk alt hvitt i bildet!

I wand tool kan du justere toleransen. Desto høyere tall, desto flere nyanser vil den dra med seg når du klikker i et område!

5: eye drop tool (hurtigtast: i)

Eye drop tool brukes for å finne farger. Klikk hvor som helst, og den forteller deg hvilken farge du klikket på. Her har jeg klikket på den rosa elefanten.

6: brush tool (hurtigtast: b)

Brush tool er som en vanlig malepensel, enkelt og greit.

Klikk på pila i toppen, og du får justere størrelse og mykhet. Hvordan du skifter ut børster, og finner nye på nettet skal jeg vise en annen gang!

7: eraser tool (hurtigtast: e)

Et viskelær. Cirka den enkleste tingen i Photoshop.

8: paint bucket (hurtigtast: g)

Velg en farge, klikk på skjermen, og det fylles. Du kan jo også for eksempel tegne et område med lasso tool og fylle det med farge.

Under paint bucket ligger også gradient tool, som lager slike graderinger. Er mange valgmuligheter, og jeg skal vise dere noen kule måter å bruke det på etterhvert!

9: text tool (hurtigtast: t)

Velg text tool, klikk hvor som helst og start og skriv!

For å endre font markerer du hele teksten, klikker du på pila, og velger en fin en fra lista som kommer opp. Å laste ned fonter og installere dem skal jeg lære dere senere.

10: zoom tool (hurtigtast: z)

Nederst finner du zoom. Klikk på bildet for å zoome inn. For å zoome ut holder du inn alt samtidig som du klikker.

11: history

For en full oversikt over alt du har gjort med et bildet åpner du history. Her kan du klikke deg tilbake, og fjerne handlinger du har gjort.

 

Dette var da en enkel, og kjapp gjennomgang av noen av funksjonene i verktøypanelet. Om du har spørsmål så fyr løs i kommentarfeltet! Kom også gjerne med ønsker til hva dere vil ha neste gang. Skal få til en ny om ikke så alt for mange dagene, så følg med videre.
Kursdager

De to siste dagene har jeg tilbragt på Langvassheimen sammen med en haug ungdommer som til sammen utgjør Ungdomshuset Lagre's nye husstyre. De har jeg kurset og hatt workshop med, og jeg gleder meg til å følge dem videre i året som kommer.

Nå er jeg og M fullt opptatt med å fylle bil og tilhenger, for i natt kjører vi til Oslo for å flytte inn i den nye leiligheten! Vi snakkes over helga, og da kommer også neste del i Photoshop-serien.

01: Grunnleggende hurtigtaster

Første innlegg i tutorial-serien inneholder de mest grunnleggende hurtigtastene. Anbefaler alle å lære seg dem, siden det reduserer antall klikk, og dermed gjør at dere arbeider raskere. Senere kommer hurtigtaster til mer spesifikke ting i Photoshop, og jeg skal såklart gjenta alle til dere blir grønne!

Merk: jeg bruker Mac, og på alle steder 'cmd' oppgis må du som har Windows i stedet bruke 'ctrl'.

Grunnleggende hurtigtaster
(Dette er hurtigtaster som stort sett er lik for alle programmer.)

Cmd + a = merk alt
Cmd + c = kopier
Cmd + v = lim inn
Cmd + z = angre
Cmd + x = klipp ut
Cmd + n = nytt dokument
Cmd + o = åpne fil
Cmd + s = lagre

Lagre listen i en huskelapp eller skriv dem ned og ha dem tilgjengelig (om dere ikke kan dem fra før da, såklart!). Dere har alltid bruk for dem!

 

I neste tutorial skal jeg gå gjennom en god del i Photoshops verktøypanel, så stay tuned.
Om dere har ønsker til tutorials jeg må lage; rop ut!

 

Photoshop, tips og triks

Vurderer å starte en serie her inne med tips og triks i Photoshop! Min erfaring er at mange tutorials der ute krever at man allerede kan det grunnleggende, og derfor ikke forklarer godt nok. Det grunnleggende er også noe av det vanskeligste å lære seg fordi alt er så stort og nytt.

Noen som er interessert? Eventuelt; hva må en sånn tutorialserie inneholde?

Something old, something new, something borrowed, something blue.

Bloggen har endelig fått ny innpakning! Veldig fornøyd med hvordan den ble til slutt. Så si hei til det nye designet!

HOT DOGS AND HIGH HEELS

I går feiret Maren (hun på bildet helt øverst) sine 20 år, litt på forskudd. Stua var fyllt med fine folk og god mat. Håper sommerferien bringer flere sånne fester, for det er utrolig gøy å få samlet folka etter at alle flyttet.

BESØK

De siste dagene har jeg hatt celebert besøk fra klassevenninne Caroline. Vi har gjort sånn cirka alt som er mulig å gjøre i Namsos; drukket øl, hilst på ungdomshuset og tuslet rundt på Rock City. Er så deilig å vite at du kan sove til 12, og være våken så lenge du vil om kveldene fordi ferien endelig har slått inn, så i går så vi Max Manus og alt ekstramaterial - typen til Tone ass. Har brukt litt for mange av feriepengene mine de siste dagene og det har jeg planer om å gjøre i noen dager til! Feriemodusen har endelig slått inn, for å si det sånn.

Takk for besøket, Carro!

LEVERT!

Endelig er eksamensmappa levert! Det kjennes fortsatt ikke helt ut som om det er sommerferie, men den følelsen kommer vel sigende. Først må jeg få stress-skuldrene mine ned fra ørene! Om et par timer sitter jeg på toget nordover, og jeg gleder meg til å hoppe av i Trondheim, hvor pappa venter på meg. Sommerferien starter med kjærestehelg før Caroline kommer på Namsos-besøk over helga.

Fineste lillesøstra mi (hu på bilder over her) fikk æren av å være forsiden i eksamensmappa! Er hun ikke fin?

DON'T STOP BELIEVING

Mappeeksamen består av så utrolig mye arbeid. Så utrolig masse pirking, banning og frustrasjon går med når jeg jobber med det her. Så i skjermen i 12 timer sammenhengende i dag, og måtte ta noen timer pause før jeg greide å vri nesa ned i tastaturet igjen. Skal hive hodet på puta i noen timer nå, før jeg drar ned til skolen og siste innspurt på førsteåret!

Snart ferdig nå!

LITTLE SISTER

For øyeblikket sitter jeg på Værnes og er på vei sørover igjen. Ble en spontantur til Namsos som dro ut til en hel uke, noe som egentlig var veldig deilig! Har jobbet med eksamen, sett massemasse Marvel-filmer med M, kjørt masse rundtomkring, kanskje fiksa sommerjobb og vært på tivoli med lillesøss og lillesøstra til M.

Nå gjenstår mine siste fire dager av førsteåret på NKF, og de skal beukes på å fullføre mappeeksamen og pakke ned hybelen!

hits