02: verktøypanel

Verktøypanelet i Photoshop er rimelig omfattende, så dette innlegget tar kun for seg de helt enkleste funksjonene. Noen verktøy er hoppet over, fordi de ikke er helt naturlige å gjennomgå sammen med de andre. I tillegg skal jeg kjapt fortelle om history-menyen.

1: sort pil (hurtigtast: v)

Øverst i paletten finner du den sorte pila. Den er enkelt å greit en pil du bruker til å flytte elementer rundt omkring.

Det du må merke deg med den sorte pila er at du kan krysse av for om du ønsker auto select eller ikke. Med auto select på trenger du ikke å velge hvilket lag du skal jobbe i, men heller bare klikke på det elementet du ønsker å gjøre noe med. Jeg jobber stort sett med auto select på.

2: rectangle tool (hurtigtast: m)

Rectangle tool brukes til å markere et området i et lag, om du for eksempel ønsker å slette en del av et element.

Merk deg det med feather. Desto mer feather du plotter inn, desto mykere blir kantene når du klipper ut.

Om du holder inn musepekeren på rectangle tool får du flere valgmuligheter. Om du holder inn shift samtidig som du drar vil du få en helt kvadratisk firkant, eller en perfekt sirkel.

3: lasso tool (hurtigtast: l)

Med lasso tool kan du tegne et område du for eksempel skal kutte bort. Fin til enkel friskjæring.

Pologynal lasso tool lar deg tegne rette kanter. I likhet med rectangle tool kan du også i lasso tool justere feather.

4: wand tool (hurtigtast w)

Wand tool er kjekk når du skal skjære vekk elementer fra en helt ren bakgrunn (sånn som denne ugla). Trykk på det hvite, og wand tool finner automatisk alt hvitt i bildet!

I wand tool kan du justere toleransen. Desto høyere tall, desto flere nyanser vil den dra med seg når du klikker i et område!

5: eye drop tool (hurtigtast: i)

Eye drop tool brukes for å finne farger. Klikk hvor som helst, og den forteller deg hvilken farge du klikket på. Her har jeg klikket på den rosa elefanten.

6: brush tool (hurtigtast: b)

Brush tool er som en vanlig malepensel, enkelt og greit.

Klikk på pila i toppen, og du får justere størrelse og mykhet. Hvordan du skifter ut børster, og finner nye på nettet skal jeg vise en annen gang!

7: eraser tool (hurtigtast: e)

Et viskelær. Cirka den enkleste tingen i Photoshop.

8: paint bucket (hurtigtast: g)

Velg en farge, klikk på skjermen, og det fylles. Du kan jo også for eksempel tegne et område med lasso tool og fylle det med farge.

Under paint bucket ligger også gradient tool, som lager slike graderinger. Er mange valgmuligheter, og jeg skal vise dere noen kule måter å bruke det på etterhvert!

9: text tool (hurtigtast: t)

Velg text tool, klikk hvor som helst og start og skriv!

For å endre font markerer du hele teksten, klikker du på pila, og velger en fin en fra lista som kommer opp. Å laste ned fonter og installere dem skal jeg lære dere senere.

10: zoom tool (hurtigtast: z)

Nederst finner du zoom. Klikk på bildet for å zoome inn. For å zoome ut holder du inn alt samtidig som du klikker.

11: history

For en full oversikt over alt du har gjort med et bildet åpner du history. Her kan du klikke deg tilbake, og fjerne handlinger du har gjort.

 

Dette var da en enkel, og kjapp gjennomgang av noen av funksjonene i verktøypanelet. Om du har spørsmål så fyr løs i kommentarfeltet! Kom også gjerne med ønsker til hva dere vil ha neste gang. Skal få til en ny om ikke så alt for mange dagene, så følg med videre.
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits